Costul creditului - Ce este DAE?
Va ganditi sa luati un credit si nu stiti inca ce este DAE?

Dobanda Anuala Efectiva provoaca multora frisoane. Pe scurt, ea reprezinta adevaratul cost al creditului, ingloband toate comisioanele sau oricare alte taxe ar mai putea exista.

Pentru mult timp, acest termen a reprezentat o necunoscuta pentru cei care se imprumutau, bancile nefiind interesate sa  publice valorile DAE, sau daca o faceau, nu explicau ce inseamna. Cu timpul insa, populatia a invatat sa se potejeze de capcanele inerente.

De ce va este util sa cunoasteti care este valoarea DAE?


Foarte simplu: deoarece aceasta va va ajuta sa puteti compara cu adevarat doua credite intre ele.
Haideti sa vedem un exemplu: care dintre urmatoarele doua credite este mai avantajos: unul cu dobanda 7% si comision lunar de 0,5% la sold sau un altul cu dobanda de 5%, comision  de retragere de 1,5% si comision de administrare cont de 0,1% lunar? Nu-i asa ca nu cunoasteti raspunsul?

Ei bine, deoarece cuprinde toate costurile unui imprumut, DAE va va ajuta sa vedeti care dintre credite va este mai accesibil si aceasta deoarece daca un credit are DAE de 7% iar altul de 6,6%, atunci puteti fi sigur ca cel de-al 2-lea este mai avantajos.

Cu toate acestea, ar trebui sa stiti ca exista o modalitate prin care bancile reuseau sa va insele atentia. Anume, in anii dinaintea crizei, acestea se inghesuiau sa acorde credite, astfel ca ofereau dobanda fixa in primul an, chiar daca pierdeau bani la inceput, doar pentru a avea clienti. In acest fel, DAE parea foarte atragator, insa odata cu trecerea primului an dobanda crestea.

Acum, dobanda fixa in primul an nu mai exista, deoarece institutiile bancare prefera sa acorde doar cedite cu dobanda variabila, pentru a se proteja; in plus, nicio banca nu  mai este atat de nerabdatoare sa acorde imprumuturi.

Daca doriti sa faceti un mic exercitiu pentru a vedea importanta DAE si cat de mult poate afecta o dobanda mai mare cu doar 0,5%  rata lunara, intrati pe site-ul oricarei banci si faceti simulari de rate. Veti observa diferenta.
Copyright © 2010-2022 www.online-credite.ro Toate drepturile rezervate