Evaluarea locuintei pentru ipotecare

Multor persoane le este teama sa isi ipotecheze locuinta atunci cand iau un credit deoarece se gandesc ca multe banci vor incerca sa “traga pretul in jos”.

Astfel, ne-am gandit ca v-ar putea ajuta sa cunoasteti mai multe despre metodele folosite de evaluatori pentru a determina pretul unui imobil.

In primul rand, orice evaluator se va uita la amplasamentul imobilului, cartierul si nu in ultimul rand anul constructiei. In cazul caselor se va mai tine cont si de materialul din care este facuta (caramida, chirpici, etc…)

Provident Romania

Acum, sa detaliem:


Ceea ce ar trebui sa stiti de la inceput este ca acum evaluatorii lucreaza strict pe baza unei grile primite de la banca si in functie de indeplinirea anumitor criterii de catre bunul evaluat, acesta doar bifeaza sau debifeaza anumite casute, astfel ca preturile obtinute nu mai pot fi scazute ori crescute artificial.Evaluatorul nu este interesat daca peretii sunt proaspat vopsiti sau daca aveti perdele frumoase, ci de cat de solid este imobilul. Este important daca instalatiile sanitare sau cele de incalzire sunt noi – aceasta va adauga valoare locuintei. Mai ajuta si daca aveti parchet ori pardoseala puse recent, sau daca finisajele sunt de o calitate superioara.

Va vine sau nu sa credeti, insa pretul aproximativ ce va fi determinat de catre evaluator va fi in functie de ofertele de imobile situate in aceasi zona cu dumneavoastra. Astfel, daca va gasi in ziar anunturi de genul “vand apartament cu 3 camere confort I in cartierul X. pret 40.000 euro”, iar dumneavoastra aveti un apartament asemanator in acelasi cartier, va considera ca pret aproximativ pentru locuinta dumneavoastra tot valoarea de 40000 euro. Care, bineinteles, va creste ori va scadea, in functie de constatarile facute de evaluator la fata locului.

Este foarte important sa nu exista igrasie ori alte urme evidente de degradare avansata. De asemenea, in cazul in care ati facut modificari fata de schita apartamentului, este vital sa aveti autorizatie pentru ele.

In mod normal, vizita nu va dura mai mult de 5-10 minute. Evaluatorul va intra, se va uita la cum arata totul si va face fotografii in fiecare incapere, precum si in locurile care prezinta defecte.
Copyright © 2010-2022 www.online-credite.ro Toate drepturile rezervate