Credite cu dobanda fixa sau dobanda variabila
Probabil ca multi dintre dumneavoastra ati auzit despre dobanda fixa sau dobanda variabila si nu stiti foarte bine care sunt diferentele. Ei bine, va vom explica in continuare

Inainte de toate, ar fi bine poate sa va spunem ca atunci cand primiti in contul personal un imprumut, de cele mai multe ori banca ia respectivii bani la randul ei cu imprumut de la o alta banca. Astfel, se nasc indicii EURIBOR si ROBOR – adica pretul la care bancile se imprumuta unele pe altele in euro (EURIBOR), respectiv lei (ROBOR)

In cazul dobanzii fixe, acesti indici nu au de ce sa va intereseze, deoarece rata nu vi se va modifica. Pur si simplu aveti o dobanda pe care o platiti, indiferent de evolutia acestor doi indicatori.
Probleme apar insa la dobanda variabila. Aceasta este un cost compus din dobanda despre care am discutata mai sus + marja de profit a bancii. Probabil ca ati vazut in reclamele la credite sau pe diversi fluturasi expresia EURIBOR 6M. Aceasta semnifica faptul ca dobanda pe care dumneavoastra o platiti se va modifica odata la 6 luni (M vine de la cuvant englezesc “month”, adica “luna”) in functie de schimbarea indicelui EURIBOR. In cazul in care veti vedea simbolul EURIBOR 3M, dobanda se va modifica odata la 3 luni si asa mai departe. Veti avea de-a face cu EURIBOR in cazul creditelor in euro si ROBOR in cazul creditelor in lei.

La prima vedere ati putea fi oarecum indiferenti. Poate va ganditi ca nu e deloc important. Ei bine, este extrem de important ce fel de dobanda aveti, aceasta deoarece multe banci au acordat in trecut credite cu dobanda fixa in primul an, urmand ca apoi sa aveti dobanda variabila. Astfel, ofereau o dobanda foarte joasa la inceput, pentru ca mai apoi aceasta sa creasca in momentul in care anul de dobanda fixa trecea.

Acesta este unul dintre motivele pentru care trebuie sa fiti siguri ca ati inteles totul atunci cand vine vorba despre semnarea unui contract de credit.

Odata cu izbucnirea crizei financiare, bancile nu mai acorda credite decat cu dobanda variabila, tocmai pentru a se proteja impotriva unor pierderi. Percepand acest tip de dobanda, nu pot pierde, deoarece isi conserva marja de castig.

Dupa trecerea de la dobanda fixa la cea variabila, multe personae au putut trece prin experienta dureroasa a dublarii ratei lunare de plata. Ceea ce, suntem siguri, nu doriti sa vi se intample.
Copyright © 2010-2022 www.online-credite.ro Toate drepturile rezervate