Unul dintre cele mai dezbatute subiecte ale anului trecut la TV au fost fondurile europene.
Probabil ca ati auzit si dumneavoastra de ele: sunt fonduri nerambursabile (adica nu trebuiesc dati inapoi), ce se adreseaza in special companiilor din domeniul productiei.
Cu toate acestea, de putine ori se intampla ca Uniunea Europeana sa furnizeze toti banii necesari unui proiect de dezvoltare, astfel ca partea celui care apeleaza la fonduri europene poate fi constituita dintr-un credit, iar in contextul crizei economice, bancile sunt mai mult decat deschise in a acorda credite persoanelor juridice care au deja aprobat un proiect de finantare de la UE.
Cum se obtin insa creditele de co-finantare?
Primul pas il constituie apelarea la o companie care sa va intocmeasca dosarul pentru accesarea fondurilor europene. Un repzentant va va pune cateva intrebari, urmand ca apoi sa vada in care dintre capitolele de finantare va incadrati si care este procentul in care comunitaea europeana il finanteaza.
Obtinerea unui asemenea credit este extrem de asemanatoare cu modalitatea clasica. Astfel, in prima faza va trebui sa aduceti la banca documentele de infiintare ale firmei impreuna cu ultimul bilant vizat de Directia Finantelor Publice si ultimele trei balanate de verificare, urmand ca mai apoi banca sa va mai solicite si alte documente.
Important insa pentru dumneavoastra este ca in privinta garantiilor, puteti beneficia de ajutorul Fondului National pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri. In plus, aceste finantari bancare se pot intinde pe durate mai lungi decat alte credite destinate persoanelor juridice (pana la 15 ani), unele banci acceptand chiar si rate trimestriale.
Chiar daca poate parea simplu, este destul de complicat
Ce trebuie sa stiti este ca acest credite de co-finanatare au de multe ori dobanzi putin mai scazute decat cele normale, deoarece riscul este mult mai mic. Sa nu uitam ca banca va va aproba dosarul doar dupa ce primiti acceptul de finanatare al proiectului de la UE, iar UE nu va accepta sa sprijine un proiect nefezabil.
Atentie!
Unii cred ca doar agricultorii pot beneficia de pe urma fondurilor europene, nu este deloc asa. Practic, aproape orice domeniu de productie (nu si comert) poate face obiectul unei finantari. Astfel, daca detineti o mica fabrica si va ganditi sa o retehnologizati sau doriti sa va extindeti capacitatea de depozitare de care dispuneti, puteti apela la fondurile europene.